Wat is Psychosomatische Fysiotherapie
“Ik herken nu de signalen die mijn lichaam mij geeft” De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spannings- of stress gerelateerde klachten en onverklaarde lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld pijn en vermoeidheid. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is soms niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat je een gevoel van onbegrip kan geven. Mogelijk heb je last van pijn en vermoeidheid en ben je prikkelbaar en gespannen. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals:
- hoog ervaren werkdruk
- conflicten
- emotionele gebeurtenissen
- relationele problemen
- verlies van dierbaren
- ernstige ziekteprocessen
Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze je evenwicht verstoren. Hierdoor neemt je weerstand zowel lichamelijk als mentaal af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan.
Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in:
Lichamelijke klachten zoals:
- Extreme vermoeidheid
- Zich niet kunnen ontspannen
- Druk op de borst of hartkloppingen
- Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
- Benauwdheid, moeite met ademhalen
- Hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten
- Onverklaarde maag-, darm- of buikklachten
Psychische klachten zoals:
- Lusteloos zijn
- Slecht of teveel slapen
- Angstig of onzeker zijn
- Moeite met concentratie
- Somber zijn en veel piekeren
- Algeheel gevoel van onbehagen
- Prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- Niet meer kunnen genieten of ontspannen
- Overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik
Kortom…..je bent uit balans
Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?
“Ik zit weer lekker in mijn vel” De psychosomatisch fysiotherapeut (PSF) begeleidt je in het herstellen van het evenwicht tussen spanning en ontspanning, tussen belasting en belastbaarheid. De PSF werkt volgens het bio-psychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken worden. Het eerste gesprek is gericht op het in kaart brengen van de klachten en het onderzoeken van een mogelijke samenhang tussen lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Hierna worden de doelen bepaald en gezamenlijk wordt een therapieplan opgesteld.
Wat is het doel van de therapie?
“Je leert invloed te krijgen op je gezondheid, zodat je na de therapie beter je klachten aan kunt pakken” Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klachten. Veranderen van de factoren die de klachten in stand houden. Toepassen van ontspanningsvaardigheden. Verbeteren van de ademhaling of het adempatroon door lichaamsbewustwording. Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen. Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren. Vertrouwen krijgen in het lichamelijk functioneren waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden.
Wie ben ik?
Mijn naam is Joannet van der Poel. Na mijn opleiding fysiotherapie ben ik, na wat omzwervingen, in 1986 gaan werken in Tongelre, als een van de maten van Maatschap Fysiotherapie van den Bouwhuijsen, van der Poel en van Welt. Vanaf 2006 werken we verder als Fysiotherapie Haagdijk, we zijn inmiddels verhuisd naar de Tongelresestraat. In mijn werk raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de achtergronden van lichamelijke klachten en in wat mensen werkelijk” beweegt”. In mijn zoektocht naar een passende vervolgopleiding vond ik een 3-jarige post HBO opleiding tot psychosomatisch werkend fysiotherapeut (PSF). Deze heb ik in 2002 afgerond. Mede door de opleiding heb ik als begeleider meer inzicht gekregen in het verband tussen “soma” ofwel lichaam en ”psyche” ofwel geest, wat bij ziekteprocessen een grote rol speelt. Ik ben geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie. Ook ben ik lid van de NFP, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten volgens de Psychosomatiek. Voor beide registers volg ik geaccrediteerde nascholingen. Hierdoor blijf ik up to date en het vergroot mijn werkplezier.
Hoe gaat de verwijzing?
Op verwijzing van huisarts en specialist kan behandeling plaatsvinden of op eigen initiatief. De fysiotherapeut en ook de psychosomatische fysiotherapeut zijn direct toegankelijk. Er is ook de mogelijkheid tot een kennismakingsgesprek. Het complexe karakter van de problematiek rond psychosomatische klachten vraagt soms om samenwerking met deskundigen zoals verwijzend arts, psycholoog, bedrijfsarts en andere disciplines.
Wat zijn de kosten?
De psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De vergoeding door de zorgverzekeraar vindt plaats via de aanvullende zorgverzekering en conform de polisvoorwaarden. Voor nadere informatie over psychosomatische fysiotherapie kunt u terecht op de website van de KNGF